Get Adobe Flash player

Brandveiligheid

Bij elk bouwproject is het belangrijk te zorgen voor een goede brandpreventie. Bij het brandpreventiebeleid is de staat van het gebouw én de staat van de inrichting van belang. Beide moeten voldoende veilig zijn voor de aard van het gebruik.

Bouwkundige vereisten en gebruiksvergunningen

Om over een aanvaardbaar niveau van brandveiligheid te beschikken, zullen volgens de wet-en regelgeving (Woningwet, Bouwbesluit en Bouwverordening) gebouwen in de eerste plaats moeten voldoen aan de minimale bouwkundige vereisten. Deze bouwkundige vereisten houden al rekening met verschillen in brandveiligheidsrisico's per gebruiksfunktie. De bouwkundige vereisten worden voor ieder gebouw bepaald bij de bouwvergunning. In de tweede plaats is een gebruiksvergunning nodig. Deze is gericht op de extra inrichtings- en gebruikseisen voor die gebouwen waar door de aard van het gebruik een verhoogd brandveiligheidsrisico is te verwachten.

Brandwerende maatregelen

Het brandwerend compartimenteren van gebouwen en het brandwerend behandelen van draagconstructies beperken het totale risico bij brand tot een minimum. Het is met name van belang dat een gebouw bij brand niet bezwijkt. Daarom moet de hoofddraagconstructie aan een aantal eisen voldoen. Van belang is dan uit welk materiaal de draagconstructie is gemaakt: in de bouw worden hout, beton en staal gebruikt. Dit zijn materialen die elk hun voor- en nadelen hebben als het over brandveiligheid gaat en elk vragen om specifieke brandwerende oplossingen. Unipé Afbouw kan u professioneel en vakkundig terzijde staan bij het zoeken naar geschikte brandwerende maatregelen.

Unipé Afbouw levert diverse brandwerende systemen

Unipé Afbouw levert diverse brandwerende systemen volgens de normen van het Bouwbesluit en gebruikt materialen die zijn getest door TNO. Voor zowel nieuwbouw als renovatie worden veilige oplossingen tegen brand, branddoorslag en brandoverslag geboden. Unipé Afbouw is geheel onafhankelijk van producten of fabrikanten en kan dus voor ieder project een veilige oplossing vinden.

Brandwerende plaatmaterialen

Eén van de eerste oplossingen is het brandwerend behandelen van draagconstructies. Brandwerende plaatmaterialen kunnen stalen constructies, plafonds en wanden vakkundig brandwerend bekleden. Bijvoorbeeld onbekleed staal behoudt tijdens brand zijn draagvermogen slechts 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de profielsoort en de belastingsgraad! Afhankelijk van de gekozen brandwerende plaatmaterialen kan staal voor langere tijd tegen temperatuurstijging beschermd worden.

b-kolomBrandwerende plaatmaterialen: Kolombekleding

Voor het brandwerend bekleden van stalen kolommen. Onbrandbare glasvliesversterkte gipsplaten worden in de kopse kant geniet of geschroefd en kunnen dus snel en eenvoudig zonder hulpconstructie worden gemonteerd. Dankzij het gladde oppervlak ontstaat direct een mooi strak en glad resultaat. Brandwerende kolombekleding kan uitgevoerd worden als 4-zijdige, 3-zijdige, 2-zijdige of 1-zijdige kolombekleding. Door de bekledingsdikte aan te passen, kan worden voldaan aan de vereiste brandwerendheid bij verschillende typen staalprofielen.

b-liggerBrandwerende plaatmaterialen: Kokervormige liggerbekleding

Voor het brandwerend bekleden van stalen liggers wordt gekozen uit ontbrandbare glasvliesversterkte gipsplaten, geschikt voor het brandwerend bekleden van zowel stalen liggers als kolommen. Dankzij het gladde en harde oppervlak ontstaat direct een strak, glad en stootvast resultaat. Brandwerende liggerbekleding kan uitgevoerd worden als 3-zijdige, 2-zijdige of 1-zijdige liggerbekleding.

Brandwerende vloeren en plafonds

Unipé Afbouw monteert verschillende brandwerende plafonds of vloeren, bijvoorbeeld voor houten vloeren in nieuwbouw of renovatie, of bij betonbouw met bijzondere omstandigheden.

Brandwerende doorvoeringen

Unipé Afbouw kan sparingen brandveilig dichten, bijvoorbeeld als door de bouwkundige sparing in een compartimenterende wand of vloer de kabels, buizen, en leidingen zijn gevoerd.

Unipé Afbouw B.V.

De Steiger 20

9321 DG Peize

Postbus 69

9320 AB Peize


T : 050 - 5034044

F : 050 - 5034031

E : info@unipe.nl

K.v.K. 04036992

BTW 80.55.99.198.B01